На сайті Харківської міськради зареєстрували кілька петицій — просять перейменувати на честь Кернеса аеропорт і вулиці

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
На сайті Харківської міськради зареєстрували кілька петицій — просять перейменувати на честь Кернеса аеропорт і вулиці

Чапала Анна / УНІАН

На сайті Харківської міської ради зареєстрували 12 петицій щодо вшанування пам’яті мера Геннадія Кернеса, з яким сьогодні прощаються у місті. Відповідні петиції оприлюднені на сайті мерії.

Три петиції пропонують встановити пам’ятник Кернесу. Інші — перейменувати на його честь кілька вулиць, проспект Григоренка, проспект Науки та Московський проспект, а також парк імені Горького, міський зоопарк та міжнародний аеропорт у Харкові.

Для розгляду петиції повинні набрати 5 тисяч голосів протягом трьох місяців. Наразі опубліковані петиції набрали від 16 до 112 голосів.

Крім того, 17 грудня на сайті президента зареєстрували петицію про присвоєння Кернесу звання Героя України. Петиція набрала 1 492 підписів з 25 тисяч необхідних для розгляду.

Сьогодні у Харкові відбудеться похорон Кернеса, у місті оголошено траур. Зранку у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі розпочалося відспівування. Службу править митрополит Онуфрій. Прощання з мером відбудеться у фойє оперного театру, з 9:00 до 13:00. Потім — похорон на почесній алеї. Кернеса поховають на 2-му міському кладовищі, де поховані відомі харківʼяни.

  • Кернес помер 16 грудня у німецькій клініці «Шаріте». Туди його доставили у вересні з коронавірусом та двостороннім запаленням легень. 11 грудня міськрада Харкова повідомила, що в Кернеса відмовили обидві нирки.
  • На додачу до цього він ще мав ускладнення після замаху на вбивство у 2014 році. Тоді йому пошкодили хребет, спинний мозок, печінку та одну з легень. Після цього він почав пересуватися в інвалідному візку.
  • Обовʼязки харківського мера повинен тимчасово виконувати секретар міськради Ігор Терехов. Згідно із законодавством, не пізніше, ніж на 15-й день після смерті мера секретар міськради має звернутися до Верховної Ради з клопотанням про призначення позачергових виборів. Таке клопотання Рада повинна розглянути у 90-денний строк із дня смерті Кернеса.