Нацполіція закрила справу щодо Байдена, яку ініціював колишній генпрокурор Шокін

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Нацполіція закрила справу щодо Байдена, яку ініціював колишній генпрокурор Шокін

Gage Skidmore / Flickr

Нацполіція закрила кримінальне провадження про нібито втручанняколишнього віцепрезидента США Джо Байдена в роботу колишнього генпрокурора Віктора Шокіна. Справу було відкрито за заявою самого Шокіна. Цю інформацію колишній генпрокурор підтвердив у коментарі УНН.

Шокін вважає, що провадження велося «незаконно». «За цим кримінальним провадженням зроблена лише одна слідча дія — мій допит. За дев’ять місяців слідства ніхто нічого не зробив. Я впевнений, що це незаконно», — заявив Шокін.

Він також розповів, що оскаржує закриття справи. Розгляд запланований на 11 листопада у Печерському райсуді Києва.

Про закриття справи щодо Байдена також повідомили Укрінформ та «РБУ-Україна» з посиланням на джерела. За даними їхніх співрозмовників, справу закрили ще у вересні через відсутність злочину.

  • У лютому ДБР зареєструвало кримінальне провадження за заявою Шокіна про можливий тиск Байдена на нього. Причиною тиску, вважає Шокін, стало розслідування ГПУ стосовно компанії Burisma, членом ради директорів якої був син Байдена Хантер.
  • У квітні суддя Печерського райсуду Сергій Вовк зобовʼязав Офіс генпрокурора розпочати розслідування за цією справою.
  • Колишній працівник посольства України в США Андрій Теліженко раніше у коментарі «Бабелю» розповідав, що на початку грудня під час візиту до Києва адвокат опонента Байдена на виборах — чинного президента США Дональда Трампа — Рудольф Джуліані тричі зустрічався з Шокіним. А до того Джуліані просив Державний департамент і Білий дім видати Шокіну візу, оскільки той обіцяв компромат на демократів.
  • У кінці січня 2020 року Шокін заявляв, що його отруїли ртуттю, через що він ледь не помер. Він заявляв, що до цього може бути причетний Байден.